< Het team

Yi-chun Liu

Yi-Chun Liu (°1985, Taichung, Taiwan) begon te dansen toen ze 5 jaar oud was en studeerde af aan het prestigieuze College of Dance van de Taipei National University of the Arts in 2007. Ze kreeg een veelzijdige opleiding, waaronder klassieke Westerse dans zoals ballet, moderne en hedendaagse danstechnieken, maar ook Oosterse klassieke dans zoals Chinese opera en Kung-fu martial arts. Haar huidige praktijk is gecentreerd rond Tai-chi Dai-in en Countertechniek, maar maakt ook gebruik van urban dance, mime en fysiek theater. Al meer dan dertig jaar ontwikkelt Yi-Chun een acuut bewustzijn van haar lichaam in relatie tot ruimte en tijd, waardoor ze haar transformatieve bewegingskwaliteit ten volle kan verkennen.

In 2007 maakte ze het duet “Disappear” met Sih-wei Lou, op uitnodiging van het Taipei National Theater, en sloot ze zich aan bij Cloud Gate Dance Theater of Taiwan. Daarna reisde ze naar Europa en danste onder andere bij Anouk van Dijk, Felix Landerer, Shang-Chi Sun, Ann Van den Broek en Scapino Ballet.

In 2013 vervoegde Yi-Chun Peeping Tom als danseres en performer. Ze blijft actief bij het gezelschap, voornamelijk als co-creator en danseres, maar ook in diverse functies zoals artistiek assistent en kostuum. Ze maakte deel uit van Vader (2014), Moeder (2016), Kind (2019), The Missing Door (2013), The Lost Room (2015), The Hidden Floor (2017), Triptych (2020), Dido & Aneas (2020), La Visita (2021,2022), en S 62° 58′, W 60° 39′ (2023).

In 2022 begon ze een samenwerking met mezzosopraan Eurudike de Beul aan een intiem project BATH. Het project is een reactie op het gevoel van de dood, dat ons allen zo diep trof tijdens de Covid pandemie. Het is een sociaal georiënteerd en participatief project dat spirituele verbinding zoekt en de eenzaamheid van mensen wil verzachten. Het project wordt ondersteund door Theater Walpurgis in België en National Culture and Arts Foundation in Taiwan.

Yi-Chun presenteert haar nieuwe creatie ‘Close to you (and think of the song)‘, een samenwerking met Theater Gießen, Duitsland, op 4 mei 2024.